hits

crack the dress code

21.03.2014 - 14:40 15 kommentarer

Har du noen gang blitt invitert til en fest eller et event med en dresscode som ikke sier deg noe som helst? Det har jeg.

Jeg tør å anta at jeg ikke er den eneste som har stått i lang tid i klesskapet for å pønske ut hvilken bukse og skjorte jeg skal plassere inn under dresscode'n smart casual. Er casual i det hele tatt casual? Eller er det bare en fin måte å si, "ikke fullt så formelt" på? Ja, man må ofte drøfte seg frem og det kan i blant slå feil. Jeg har både vært under- og overdressed i flere anledninger! For at flere skal unngå dette har jeg laget en kort og enkel guide med de tre viktigste dresskodene vi har.

Black Tie / Tuxedo:

Dette er et antrekk for feiring. Her snakker vi de virkelig formelle anledningene som bryllup, nyttårs, prisutdelinger eller veldig formelle middager. Her er det strengt, da det skal være sort dress, hvit skjorte, sløyfe, pocket square og sorte sko. Likevel kan man alltids leke seg med detaljene, som denne dressjakken med silkedetaljer. Dette antrekket er det fineste antrekket man har i skapet, så enhver anledning som byr på en slik dresscode, bør man ta!

 

Lounge / Cocktail:

Dette er en vanlig dresscode når det gjelder litt formelle anledninger knyttet til jobb, eller viktige begivenheter. En slik dresscode passer også godt til jobbintervjuer, samt begravelser (men da skal dressen være svart). Marineblå eller grå dress med en hvit er et godt utgangspunkt. I motsetning til Black Tie, kan man variere litt når det gjelder farger. Skoene må ikke være svarte og skjorten må ikke være hvit, men det er et trygt valg. Men koder har regler og her er regelen; ikke jeans og ikke t-skjorte. Det er greie regler det, som åpner opp for litt mer variasjon.

Smart Casual:

Dette er vel den dresscode'n som forvirrer flest. Hvordan kan man kle seg smart og casual? Hva betyr det egentlig å kle seg smart? Når det gjelder denne dresscode'n har man egentlig mye frihet. Det lønner seg å se godt an situasjonen og anledningen. Ta i betrakning hvem som inviterer og hva som skal skje i løpet av begivenheten. Det er nå man har muligheten til å være kreativ og uttrykke seg med sin egne personlige stil, samtidig som man er kledd riktig for anledningen. De få reglene som gjelder her er at hvis man skal gå i jeans, er de nødt til å være slim fit. Ikke noe baggy jeans her!

Man kan ta utgangspunkt i at denne dresscode'n er det som gjelder hvis det ikke er noe dresscode! I tillegg passer den fint hvis man skal på date, eller møte svigerforeldrene. Jeg har funnet et antrekk jeg personlig synes er kult, som er min tolkning på Smart Casual. Som sagt vil dette være en mulighet til å vise frem sin personlige stil og siden det ikke er så strenge regler her, kan man i større grad skille seg ut fra mengden.Det finnes sikkert mange flere dresscode's der ute, men her har jeg tatt for meg de tre mest vanlige. I løpet av hundretalls invitasjoner på facebook og mail, har jeg fått med meg en del ymse dresscode's. Er en del som finner opp sine egne, videreutvikler eksistrende eller rett og slett bommer fullstendig på dresscode'n, så det er forståelig at det noen ganger er vanskelig å forstå hva de betyr. Håper dette hjalp litt!

15 kommentarer

Ole

21.03.2014 kl.20:16

Jeg har aldri fått noen av disse dress codene. Derimot står det ofte bare "pent antrekk" som nesten er enda vanskeligere å tyde.

The Giant

21.03.2014 kl.21:06

Ole: Haha ja, enig i det! Kanskje en mellomting mellom Smart Casual og Lounge?:-)

Jon

22.03.2014 kl.16:41

Flott - inspirerende antrekk!

Helene

22.03.2014 kl.18:14

Skal du på Slottsfjell i år? Tenker du elsker lineupen med blant annet First Aid Kit og Maggio? :-)

The Giant

22.03.2014 kl.22:40

Helene: Tror ikke det er jeg redd. Hørtes gøy ut da :)

Kasper

23.03.2014 kl.18:05

White Tie er vel strengt tatt den dresscoden som krever det fineste man har i skapet? Altså det mest formelle antrekket?

The Giant

23.03.2014 kl.18:32

Kasper: Jeg har tatt for meg de jeg ser på som de viktigste. White Tie blir veldig sjeldent, og er for eks. for brudgommen selv. Ja, det er det mest formelle, det stemmer, men rimelig sjeldent at dette er dresscode'n. Jeg tror egentlig ikke at jeg noen gang kommer til å ha et slikt antrekk i skapet:p

J B

24.03.2014 kl.08:48

Ser slipsklemmen vises på en kneppet dressjakke - det skal den vel ikke gjøre?

The Giant

24.03.2014 kl.09:34

J B: Det er ingenting galt med det:-) For meg går det på smak. Jeg synes slipsnål er fint både i åpen og lukket dressjakke.

Andy S Llorca Cruz

24.03.2014 kl.11:33

Helt konge! Holder på som butikksjef i en klesbutikk selv, og dette er spot on! Har stadig kunder som spør om de forskjellige dresscodes'a og kunne ikke forklart det bedre selv! Husk å gjør det DU føler deg komfortabel i, men gjør det på en sharp måte :)

The Giant

24.03.2014 kl.11:59

Andy S Llorca Cruz: Så bra dette falt i smak Andy! Veldig enig i det siste du skriver, uansett dresscode er det faktisk viktig at man føler seg komfortabel i det man går i, spesielt hvis det er snakk om de litt mindre stramme kodene. Klær uttrykker også personlighet, så man ønsker ofte å kle seg deretter.

Konstantin

24.03.2014 kl.12:15

Listen er bra men mangler White Tie/kjole og hvitt med eller uten dekorasjoner for de virkelig formelle anledninger. Selv om flertallet ikke bruker slikt så hører det allikevel med på listen over ulike kleskoder.

The Giant

24.03.2014 kl.12:18

Konstantin: Hvis du ser lenger opp i kommentarfeltet svarte jeg på en lignende kommentar:-) Valgte å ikke ta den med, da det er veldig sjeldent man blir invitert til slike anledninger, i forhold til de jeg har skrevet om. Men er enig, den burde kanskje vært nevnt :-)

Per

24.03.2014 kl.13:32

Hvor får en tak i dressen du har brukt på lounge/coctail?

The Giant

24.03.2014 kl.13:42

Per: Den kan man få kjøpt på MrPorter.com, her: http://www.mrporter.com/product/413114

Skriv en ny kommentar