hits

Man er ikke legningen sin!

21.02.2016 - 14:17 25 kommentarer

Stereotyper er uunngåelig. De er overalt og arbeider både bevisst og ubevisst. Denne typen kategorisering av folk er reell, og mange kjemper daglig mot å bevege seg ut av båsene de blir satt i. Selv i velferdsstaten Norge er disse abstrakte båsene tilstede, til stor frustrasjon for mange. Meg selv inkludert. 

Så hvilken gruppe med fellestrekk tilhører jeg? Jeg kan nevne flere faktisk; generasjon prestasjon, østkant, bloggere og homofile. Det eksisterer stereotyper knyttet til dem alle, de fleste ufarlige. Vi kan vel si oss enige at det er gruppen homofile som er mest utsatt for karakteristikker og merkelapper. Hvorfor er det slik?

Det å være homofil betyr enkelt og greit at man er tiltrukket av det samme kjønn. Dette er gammelt nytt. Men når det er snakk om homofile, assosierer de fleste dette med andre ting som MGP, ballkjoler, kongefamilien, Mette Marit, sminke, parader og musikaler. Jeg har over tid innsett og godtatt at disse stereotypene vil vedvare og det i en god stund til. Det til tross for at det ikke representerer hvem jeg er og hva jeg står for. Det er ikke noe poeng i å peke finger på hvem som startet dette, hvor det startet og hvorfor. Det jeg ikke takler, er homofile der ute som offentlig styrker disse stereotypene og snakker på vegne av en gruppe som er like mangfoldig som alle andre grupper mennesker! 

På torsdag kveld rant det fullstendig over for meg. På Debatten på NRK1 skal landets styreform opp til debatt. "Monarki eller republikk, hva er best for Norge, og hvor viktig er jobben kongehuset gjør i dag?". En veldig interessant debatt spør du meg, som etter min mening egentlig bare er mellom Høyres Isaksen og SVs Kaski. Helt til Tore Petterson blir introdusert. Han avbryter debattleder for å skyte inn "Debattens homofile alibi vil jeg tro. Vi elsker jo alt sånt!"...

I løpet av to sekunder, har denne mannen klart å på et eller annet utrolig vis, tatt ordet på vegne av alle homofile i Norge. Ikke fordi alle vi homofile mener det denne mannen sier, MEN fordi alle andre som ikke vet bedre, som lettest lar seg styre av generaliseringer i samfunnet, TROR på det som blir sagt! At det er sånn alle homofile er! Mye av det som ble sagt i etterkant av Petterson, er jeg enig i, men hvorfor ta en rolle utad i en debatt, som er fullstendig uvesentlig for hva som debatteres? 


(Faksimile: NRK - Debatten)

I følge NRK selv, er Tore Petterson en del av homomaskotduoen i tv-serien Sofa, der de er overbevist om at det er deres legning som har gjort de så populære blant folket. Igjen, definisjonen av homofili er, seksuell eller følelsesmessig tiltrekning av det samme kjønn. Hvordan kan hvilket kjønn man blir tiltrukket av være årsak til NOE som helst? Jeg ser ingen annen grunn til at legning blir dratt inn i bildet på denne måten, enn at man ønsker at dette skal påvirke folks oppfatning av deg og det du sier. Men sannheten er, det er fullstendig irrelevant. Slutt å gjøre legning relevant i settinger der det bør være fullstendig fraværende. Slutt å ta ordet på vegne av andre, spesielt når resultatet kun blir å forsterke stereotyper mange av oss kjemper mot fra før. Fra den dagen jeg kom ut av skapet offentlig, har min legning vært irrelevant. Jeg ønsker aldri å gjøre den relevant, ikke for meg selv eller for de rundt meg. Jeg ønsker å bli oppfattet som meg, og ikke som en del av en gruppe. Det er slik det bør være. For meg, er det dette likestilling handler om. 

25 kommentarer

Znippen.no

21.02.2016 kl.19:08

WOW, takk for dette innlegget! Godt jeg ikke er den eneste som tenker på dette. Hvordan skal homofile bli sett på som "vanlige" mennesker, noe de er, når til og med homofile sier de er "uvanlige"?

The Giant

21.02.2016 kl.19:40

Snippen: WORD! Når man ikke kan ta del i en helt vanlig debatt, uten å trekke frem legningen sin, så vil denne likestillingen ta lenger tid enn nødvendig.

Jerome

21.02.2016 kl.20:12

kult at du belyser mangfoldet som befinner seg innenfor alle kategorier, kis. Er det en ting jeg blir stygg i munnen av er det båssetting av mennesker. Vi er av nødvendighet gniene på hva vi velger å bruke tankene på, men det koster ikke så mye å erkjenne hvor forskjellige vi er uansett gruppe. Greit å vite at du ikke ender opp med kefir i kaffen når du har kjøpt helmelk på sjappa, men kategorisering hører ikke hjemme utenfor tingenes verden; minst av alt når det er snakk om folk.

Thor

22.02.2016 kl.10:28

Stereotuper eksisterer, og benyttes fordi de alltid har fra ett snev, til en stor del av sannhet for en gruppe. Det er ingen ting feil/galt eller farlig med det, så lenge man er oppegående nok til å ikke bruke stereotyper på individnivå.

erna olset

22.02.2016 kl.10:29

Synest det var helt topp å presentere seg som homofil..

Jon

22.02.2016 kl.10:38

Noen mennesker er stereotypisk, selv om man er seg selv.

Det er viktig å være seg selv, uansett om det er utypisk/typisk for andre.

En mannlig sykepleier blir ofte tatt for å være lege - en mekaniker blir ofte tatt for å være heterofil.

Om bare alle hadde vært mindre foruttatt!

Tom

22.02.2016 kl.13:45

Jeg mener målet bør være at legning er irrelevant for folk og helt uten betydning hverken positivt eller negativt annet enn i forhold til aktivitet der legning spiller noen rolle fra eller til. Altså som i at for eksempel et utested med en profil for homofile er positivt for den det gjelder og samfunnet generelt men men forsvinnende irrelevant i forhold til en vanlig jobbansettelse.

Identitets-dyrkingen hos mange grupperinger i det siste hvor det ofte kreves særbehandling og egne rettigheter og hvor denne identiteten brukes som en slags rambukk for å oppnå et politisk resultat, ser jeg derimot ingenting positivt ved. Identitet bør ikke være konfronterende men heller "dyrkes" med positiv gjenklang blant de som søker mot samme interessene der det er relevant. Med gjensidig respekt av andre.

Identitet er uproblematisk helt til den brukes til å oppnå fordeler med den.

Individualisme, yo.

Joakim

22.02.2016 kl.19:25

Veldig bra innlegg, og godt poengtert! Jeg har lenge gått rundt og irritert meg over at folk generelt har altfor liten kunnskap om legning. Dermed blir dessverre stereotypi den gjeldene "kunnskapsplattformen" for veldig mange, noe som er veldig synd med tanke på at stereotypier svært ofte er totalt misvisende. Jeg ønsker meg derfor mer åpenhet og et nytt syn på dette med seksuell legning, og jeg mener at mer kunnskap er en viktig faktor her. Dette er blitt et altfor stigmatisert tema i dagens samfunn, noe som egentlig ikke burde være tilfellet i 2016. Noen liker damer, noen liker menn, og noen liker begge deler. Get over it!

23.02.2016 kl.18:57

Når det skal så lite til i en setting for å få deg til å renne over, er nok kanskje noe med deg selv du bør ta hensyn til? I alle fall i første omgang.

Om du kommer ut av skapet i en alder av 16 eller i en alder av 24 er det totalt forskjellig hvordan ting oppfattes i årene etter. Kommer du ut før alle andre mener du "skal komme ut", så klandrer du deg selv for mye mindre skade. Kommer du ut av skapet fordi du føler du må, eller fordi det er en good timing til å gjøre det vil du alltid bære nag mot den gruppen du beskriver så godt. Tore har nok vært homofil i miljø i maange flere år enn deg og har lært seg å drite i det faktum av hva andre synes om deg.

Jeg er helt enig i at ikke alle burde bli satt i samme bås, men herregud, vi lever i 2016 og folk vet at alle mennesker er ulike helt uavhengi av legning - for fasiten er at dem driter så langt i hva både jeg og du gjør under dyna og ikke minst med hvem.

Dette innlegget kunne jeg fint kommet på å skrevet når jeg akkurat var kommet ut av skapet selv, bare for å vise alle andre at "jeg er en av de unike homsene ingen tror er homse". Du trenger for guds skyld ikke være eurovisionfan for å være homofil - det er flere ting i dette innlegget som slår rett tilbake på deg selv og hva du liker og ikke liker.

Likestilling er vel heller ikke riktige ordet å bruke og rart at kommentarene over her ikke klarer å lese mellom linjene til et innlegg som i utgangspunktet er tafatt og en rød tråd som peker rett tilbake til deg selv.

The Giant

23.02.2016 kl.20:57

Anonym:

Som du sikkert forstår, men som du velger å se bort i fra her, er at dette er ett av flere tilfeller. Dette tilfellet er kanskje ikke større enn andre, men det fikk meg til å ta fatt i tastaturet og ytre mine meninger rundt temaet.

Jeg tror det du sier med, når man kommer ut av skapet, er helt vesentlig. Jeg snakker selvfølgelig mye på vegne av meg selv og mine oppfatninger rundt dette temaet. For all del, kan jeg ikke snakke på vegne av noen som har kommet ut under de hardeste tider, OG jeg setter jo umåtelig pris på alt "forarbeidet" som har blitt gjort frem til den dag i dag. Men selv om Tore har lært seg å drite i hva alle andre synes om seg, synes jeg det blir feil at han skal ta med seg såpass mange andre som kanskje ikke har kommet så langt i sin prosess.

Der jeg er uenig med deg, er at alle vet at alle homofile er forskjellige. For det er ikke sant. Min erfaring er at det er store forskjeller på folks oppfatning. Det er nettopp basert på folks ulike reaksjoner at jeg merker at stereotypene fortsatt rår. Flere tror det de hører på TV, for de har kanskje ikke stort annet å ta utgangspunktet i.

Jeg skriver dette innlegget som ung homofil mann, nettopp fordi det er det jeg er og det er som ung homofil mann jeg observerer det rundt meg. Det som også er hovedpoenget i mitt innlegg, er det at legning blir dratt inn i en debatt der legning ikke er relevant. Tore gjør seg selv, og alle homofile, "unormale". Humoristisk eller ikke, fremstår man som unormal blant en gruppe debattanter som liksom er normale. At dette gjøres på mine vegne også, er noe jeg ikke er fornøyd med.

Christoffer

23.02.2016 kl.19:15

Dette er en godt innlegg, men saken er nok litt mer komplisert enn det du fremhever her. Jeg er for så vidt enig i at én person ikke kan snakke for en hel gruppe, og jeg har full forståelse for homofile menn som ikke føler at steretypien med MGP og interesse for kongefamilien passer dem.

Som relativt straight looking og straight acting homofil mann selv, har jeg med åra innsett at man skal være litt forsiktig å med snakke ned om akkurat denne stereotypien med bl.a sminke og parader. Selv om du ikke eksplisitt skriver noe negativt om dette, leser man mellom linjene en slags negativ holdning mot homofile menn som digger MGP og Oslo Pride. Selv om du ikke går i parade, er du, som jeg, på en måte med i denne kulturen likevel. Det er mye takket være menn i kostymer og parader at homofile menn som deg og meg kan stå i dag og hevde at "legning er irrelevant". Det er også viktig å huske at legning ikke alltid har vært det..

Når det er sagt må jeg innrømme at jeg ikke har sett akkurat denne debatten du skriver om. Men når det kommer til andre ting jeg har sett av Petterson, har jeg jeg forstått at han først og fremst er en komiker med mye selvironi. Så du skal nok ta det han sier med en klype salt. Det tror jeg de fleste allerede gjør.

The Giant

23.02.2016 kl.21:11

Christoffer:

Takk for kommentar Christoffer!

Jeg har i etterkant av publiseringen av dette innlegget, merket at man fort kan tolke negative undertoner kring stereotypene jeg nevner. Som du sier, er blant annet Oslo Pride en begivenhet som er svært viktig for homofile, noe jeg er klar over, men også stolt av. Jeg har ikke gått i paraden selv, men har vært vitne til den med stolthet. Men det er under Pride at legning ER relevant! Det er det jeg ønsker å legge fokus på. Jeg ønsker en debatt knyttet til legning, selvfølgelig!

Vi har fortsatt mye å gå på i veien mot likestilling, og det er under denne debatten at legning faktisk er relevant, og ikke i den settingen som jeg refererer til i mitt innlegg. Jeg synes Tore Petterson er en morsom fyr, men det er ikke alle i det langstrakte land som sitter og ser på NRK i beste sendetid, som tar denne selvironien vil jeg tro.

23.02.2016 kl.23:26

Amen

Kjell Nordström

24.02.2016 kl.14:59

Hei Kjetil.

Jeg merker at du kritiserer Tore Petterson for hans medvirken i Debatten. Jeg var også gjest i det samme programmet, og som du sikkert vet så er jeg både homo og designer. Du reagerer på stereotyper, og synes ikke de representerer deg. Tore representerer faktisk meg, og mange andre. Debatten handlet om monarkiets være eller ikke være, men også om hvorvidt pressen skal "grafse" i Kongefamiliens bruk av apanasje. Jeg har ikke tenkt å gå inn i den debatten her, og mine åsikter i emnet kommer veldig tydelig frem i programmet, uansett. Men, la oss snakke om stereotyper. Og la oss snakke om solidaritet blant homser. Vi er alle forskjellige, og retten til å være forskjellige har vi kjempet for helt siden vi bestemte oss for å ikke godta hverken å kriminaliseres eller diagnostiseres som syke. Den retten synes jeg du underminerer med ditt innlegg. Og det er ikke bra. Du har all rett å være akkurat sånn som du er. Og jeg har ikke tenkt å kritisere deg for det, men jeg synes det er kritikerverdig at du ikke klarer å vise mer solidaritet overfor andre. Det er mange farger og former i livets kaleidoskop. Det er alles vår jobb å se til at det ikke ender med å bli en grå/beige smørje. Jeg tror du førstår hva jeg mener. Takk for ordet. Hilsen Kjell

Bjørn

24.02.2016 kl.15:41

Han avbryter debattleder for å skyte inn "Debattens homofile alibi vil jeg tro. Vi elsker jo alt sånt!"...

Dette er en spøk. Han er komiker. Og alle lo.

Det var hele poenget med den setningen.

Han lager en spøk om en vedtatt sannhet om en stereotype. Og folk ler.

Hadde ikke alle visst om denne stereotypen, så hadde ingen ledd.

Du skjønte ikke spøken, og ble støtt. Ok, helt greit. Men ikke pek på andre når du ikke skjønner noe

Jørn

24.02.2016 kl.16:37

La Tore være Tore, så er Du Deg....

Ganske enkelt det, vel?

Han snakker neppe på ¨vegne" av andre enn seg selv.....

Christian

24.02.2016 kl.17:54

Godt skrevet. Takk!

Marius

24.02.2016 kl.18:41

Ser ikke hvorfor det er en motsetning mellom å være seg selv og det å være en del av en gruppe.

Som en person, fult og helt, mister man ikke seg selv, selv om man er en del av en gruppe. Vil derimot anse det som svært normalt å tilhøre flere grupper, eller "båser" som du sikkert sikter til.

Jon Martin

25.02.2016 kl.10:25

Ser at du har opprørt mange med innlegget. Om jeg leser innlegget ditt med den beste hensikt, og det skal man jo gjerne gjøre særlig når noe kommer fra nye stemmer, så skriver du at homofile ikke er en ensartet gruppe og at du savner en mer mangfoldig representasjon utad. Selv om du nok ikke treffer helt med innlegget ditt, så er det enda mindre treffende og riktig å se de ganske krasse tilbakemeldingene på Facebook. Da skal man være tøff for å heve stemmen i det hele tatt. For øvrig kommer du med noen gode oppfølgende kommentarer her under innlegget ditt, og registrerer at du har en god tone med Tore Petterson. Det er bra. Fortsett å skrive du.

Antikrist

27.02.2016 kl.16:37

Du trenger å slutte å tilgi for å få Guds støtte til å stå ut å være individuell. De vil gjøre alt for å dra deg tilbake inn i rekkene, jo mer du finner ut av som individ. Dette kan jeg mye om, for jeg forsøker det selv på 19. året.

Bjørn Føyn Jespersen

27.02.2016 kl.23:28

Morsomt å se at så mange av kommentatorene her inne helt ubevisst leker «filmfremisere på kino» ved å projisere sine egne feilaktige oppfatninger av innlegget og «leser mellom linjene» ved å legge til helt irrelevante tolkninger av hva forfatteren «egentlig må ha ment», til videre å la seg såre av disse meningene; i stedet for bare å lese innlegget som det er og bli like glade over å lese det som jeg ble!

Har delt det på Facebook i takknemlighet.

Marius

28.02.2016 kl.04:43

Vel, gratulerer da Kjetil med å stå frem som en ikke stereotyp homo! Du sier at det ikke er ensbetydende å være homo med å være fan av ?MGP, ballkjoler, kongefamilien, Mette-Marit, sminke, parader og musikaler?. Skal jeg fortelle deg en ting? Du er like stereotyp i min verden som det Tore er! Og kanskje til og med enda mere! Din fremtreden i sosiale medier med mote og redigerte bilder er mye mere synlig enn de 10 programmene og den ene debatten som Tore har deltatt i den siste perioden. Du bør være veldig forsiktig med å henge ut enkeltpersoner da du faktisk er en ganske fremtredende homse selv, men dog i et helt annet format! Legg på deg 15 kg, publiser matbilder der du spiser Toro og ligger i sofaen uredigert med klær fra Dressmann! Tror du virkelig at noen tenker: WOW, for en flott ordinær norsk gutt med så klare blå øyne og kritthvite tenner der du ligger å poserer foran 4 poser smash på Instagram? Du får ingen støtte fra meg før du klarer å oppføre deg som den vanlige norske A4 homoen du påstår at du er. Jeg synes heller synd på deg fordi du er nødt til kritisere andre uten å skjønne at du ikke hakket bedre selv...

Håkon Fagervoll

29.02.2016 kl.09:01

Takk for at du tørr å si ifra!

"Jeg er en gammel mann, en som har levd lenge". Levde hetro filt til vel 50 år, giftet meg med en mann for noen år siden. Nå er jeg ikke lenger mennesket Håkon, men homsen Håkon. Altså en av ei definert gruppe. Satt i bås?

PS.: Jeg er den samme personen nå som da. Da jeg var gift med ei kvinne

Jenny

29.02.2016 kl.23:22

Hej!

Tusen tack för en god inlägg 👌

Håller fullständig med dig,jag gillar människor som vågar va sig själv👊👌 Tar gärna en kafé med dig en dig och diskuterar detta vidare☺

🍀🌼🌞

Thor H.

10.03.2016 kl.02:32

Mye bra her som jeg kan skrive under på, selv om jeg nok synes at også bloggerens egen fremtoning på sitt profilbilde illustrerer en viss stereotype. ;-)

Jeg forstår godt irritasjonen over å bli satt i bås av andre - jeg har følt og føler selv på den - men det ser dessverre ut til at homofile miljøer fremdeles er svært opptatt av å fronte en viss uniformering.

Det er ikke rart utenforstående danner seg visse forestillinger av homofile når man f.eks. ser på nettstedet Gaysir. Jeg og flere med meg opplevde å bli blokkert av redaksjonen fordi vi ikke godtok meningssensuren moderatorene bedrev på sine "diskusjonsfora". I det som skulle være et tolerant miljø var det umulig å ha meninger som ikke var i pakt med stereotypenes vedtatte verdensanskuelse og oppførsel.

Jeg har levd en stund, og min erfaring er at det fremdeles er et enormt press for å tilpasse seg klisjeverdenen i homsekretser. Man roper høyt om raushet og toleranse, men det gjelder bare utad. Innad fungerer homsemiljøet til tider som en sekt - folk som ikke tilpasser seg både væremåte og meninger, demoniseres og fryses ut. Derfor er da også f.eks. diskusjonsforumet på Gaysir fullstendig fallert til en arena for pubertale doveggskriblerier og dyrking av egen selvgodhet.

De mest intolerante mennesker jeg har møtt, er faktisk andre homofile. Den utbredte intoleransen gjør dessverre at mange er redde for å være seg selv, si hva de egentlig mener, og dessverre ender opp som stereotyper - til glede for en fordomsfull omverden som får stadig ammunisjon til sine fordreide forestillingre om homofile.

Det som trengs blant homofile flest, er toleranse som også omfatter oss homofile som f.eks. ikke ser verdien i Pride eller dyrker noen av de aksepterte stilartene innen homomiljøet - eller deler .

Man skriver så ofte om netthets osv. men jeg må dessverre innrømme at de mest innsnevrede og dømmesyke menneskene jeg har møtt, har vært homofile.

Jeg har f.eks mistet flere homsevenner på facebook fordi de ikke har likt mine meninger, (den siste slettet meg fordi jeg ikke likte kongehuset!) Jeg har imidlertid tolerert deres meninger, selv om jeg synes de har representert en ekstrem intoleranse. Jeg er nemlig tolerant.

Det kan nok være mange årsaker til denne intoleransen. Men konformitetspresset den skaper fører dessverre til trangsyn og stereotyper som ringer i vann.

Med mindre homofile væger å ta opp kampen mot meningspresset innen homomiljøer, slik det nå skjer i flere europeiske land, er jeg redd vi fortsatt vil måtte slite med å bli satt i bås av utenforstående som får sine fordommer bekreftet av en overflatisk og fjasete homseverden à la plastic fantastic.

Skriv en ny kommentar